Gås med det hele
(1)
4 Personer
Intet billede
Personer:
Antal
Ingredienser
1
stk
Gås "på 3-4 kg"
6
stk
Æbler
2
dl
Svesker
1
stk
Appelsin
1
stk
Ingefær "et lille stykke frisk"
1
stk
Citron
1
kvist
Rosmarin (frisk) "eller 1/2 spsk tørret"
1
kvist
Timian (frisk) "eller 1/2 spsk tørret"
Sauce
4 - 5
dl
Stegesky
1
spsk
Hønsebouillon "flydende koncentreret"
1
dl
Madeira
1
dl
Portvin
1,5
spsk
Gele
1
spsk
Maizena / maizenamel
1
stk
Skalotteløg
1
spsk
Smør
Salt
Peber
Gåsefedt "eller olivenolie"
Kartofler
0,8 - 1
kg
Kartoffel / kartofler "faste f.eks. Bintje"
0,5
dl
Sukker / melis / stødt melis
Salt
Peber
Rødkål
0,5
stk
Rødkål
3
dl
Vand
2
dl
Rødvin
1,5
dl
Honning
4
stk
Nellike "hele"
2
stk
Kanelstang / kanelstænger
Salt
Peber
Fremgangsmåde
Gåsen
Forvarm ovnen til 175º. Udkern 3 æbler og skær dem groft ud. Skyl appelsinen godt og skær den i både. Bland æble- og appelsinstykker med svesker og krydderier. Kom salt og peber på. Gnid gåsen ind- og udvendig med snitfladerne på den halverede citron. Læg fyldet i gåsen. Anbring den i en bradepande med brystet opad. Hæld 4 dl koldt vand ved. Sæt fuglen i ovnen og steg den 2 1/2-3 timer - dryp den jævnligt med skyen. Hæld 3 dl koldt vand over gåsen og giv den 10 min. mere, til skindet bliver sprødt.
Saucen
Hak løget og svits det i smør i en gryde. Tag bradepanden ud af ovnen og si skyen over i gryden med løget. Skum fedtet af og sæt det til side. Kog skyen op med bouillon, madeira og portvin. Lad det småkoge 15 min, og tilsæt geleen. Jævn saucen med maizena udrørt i lidt vand. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere gele.
Kartoflerne
Skræl og kog kartoflerne. Rist dem på panden i gåsefedt, strø sukker over og lad dem stå til de er sprøde på overfladen. Kom salt og peber på.
Rødkålen
Skær rødkålen i så tynde skiver som muligt. Svits dem i gåsefedt. Tilsæt honning og krydderier, samt vand og vin. Lad kålen småkoge til den virker mør - tjek med tænderne! Smag til med salt og peber, samt evt. ekstra honning.
Fyldet
Udkern de sidste 3 æbler og skær dem i både. Brun dem i lidt smør. Bland æblebådene med sveskerne fra fyldet og server det som tilbehør.
Der er nok til 4-6 personer.
Forvarm ovnen til 175º. Udkern 3 æbler og skær dem groft ud. Skyl appelsinen godt og skær den i både. Bland æble- og appelsinstykker med svesker og krydderier. Kom salt og peber på. Gnid gåsen ind- og udvendig med snitfladerne på den halverede citron. Læg fyldet i gåsen. Anbring den i en bradepande med brystet opad. Hæld 4 dl koldt vand ved. Sæt fuglen i ovnen og steg den 2 1/2-3 timer - dryp den jævnligt med skyen. Hæld 3 dl koldt vand over gåsen og giv den 10 min. mere, til skindet bliver sprødt.
Saucen
Hak løget og svits det i smør i en gryde. Tag bradepanden ud af ovnen og si skyen over i gryden med løget. Skum fedtet af og sæt det til side. Kog skyen op med bouillon, madeira og portvin. Lad det småkoge 15 min, og tilsæt geleen. Jævn saucen med maizena udrørt i lidt vand. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere gele.
Kartoflerne
Skræl og kog kartoflerne. Rist dem på panden i gåsefedt, strø sukker over og lad dem stå til de er sprøde på overfladen. Kom salt og peber på.
Rødkålen
Skær rødkålen i så tynde skiver som muligt. Svits dem i gåsefedt. Tilsæt honning og krydderier, samt vand og vin. Lad kålen småkoge til den virker mør - tjek med tænderne! Smag til med salt og peber, samt evt. ekstra honning.
Fyldet
Udkern de sidste 3 æbler og skær dem i både. Brun dem i lidt smør. Bland æblebådene med sveskerne fra fyldet og server det som tilbehør.
Der er nok til 4-6 personer.
Søgeord: gås, juleopskrifter, mad, julegås
Om Opskriften
Sværhedsgrad: Svær
Pris: Dyr
Opskrift: Mad
Kategori:
Hovedret
Opskriftstype:
Fest egnet , Hverdagsmad
Højtider:
Jul , Mortens aften , Thanksgiving
Begivenheder:
Julefrokost
Søgeord:
gås, juleopskrifter, mad, julegås
Pris: Dyr
Opskrift: Mad
Kategori:
Hovedret
Opskriftstype:
Fest egnet , Hverdagsmad
Højtider:
Jul , Mortens aften , Thanksgiving
Begivenheder:
Julefrokost
Søgeord:
gås, juleopskrifter, mad, julegås
Muligheder
Del opskrift på Facebook
Del opskrift på Twitter
Del opskrift på LinkedIn
Print opskrift
Link:
https://mad-og-drikke.dk/opskrift/gaas-med-det-hele
Del opskrift på Twitter
Del opskrift på LinkedIn
Print opskrift
Link:
https://mad-og-drikke.dk/opskrift/gaas-med-det-hele