Logo
www.mad-og-drikke.dk

Spisevaner


Ingen billede

Her ser vi lidt på nye moderne spisevaner i forhold til før i tiden. Vi ligeledes tager diskussionen omkring sunde madvaner op.

Vanen spiller en kolossal rolle for det, vi spiser. Spisevaner grundlægges som regel i barndommen og kan være svære at ændre. Men for ganske få år siden var ”god danske mad” lig med brun sovs og kartofler. Sådan er det ikke længere. I de senere år har vi fået adgang til et større udbud af råvarer, end man nogensinde  har haft i Danmark. Frugt og grøntsager, der tidligere kun var sæson varer, kan nu købes hele året. Pasta og nye former for brød har holdt indtog på butikshylderne, hvor vi også møder konserveret og dybfrossen mad, færdigretter og en tilsyneladende uendelig mængde snacks. Disse ting har gjort det muligt at ændre vores spisevaner.

Det er nu ikke kun varerne på hylderne, som har ændret sig enormt. Det er har vores livsstil også. Mange af os bruger i dag flere penge på mad, end vores bedsteforældre eller forældre kunne og dermed er vores spisevaner her ændret. Vi bor i varmere huse, så vi behøver ikke et tykt lag fedt; vi opholder os mest indendørs og sidder mere ned, både når vi arbejder og på vej til og fra arbejdspladsen. Vi går mindre og bruger i det hele taget mindre fysisk energi.

Problemet er bare, at vores spisevaner har ændret sig således, at vi ofte spiser, som om vi skulle præstere det samme energikrævende fysiske arbejde, som vores forfædre skulle, eller beskytte os mod kulden med et godt lag fedt. Resultatet er fedme, hjertetilfælde og for højt blodtryk.

Moderne menneskers sundhedsproblemer kan skyldes meget andet end forkerte spisevaner, men kosten kan være tuen, der får det hele læsset til at vælte. Omvendt kan en forbedring af spisevaner ofte være startskuddet til, at man generelt får det bedre.

Hvis du vil vide mere om dette emne, eller måske tabe dig kan du læse vores artikler omkring kulhydrater og vitaminer og mineraler.

Link til: Kulhydrater

Link til: Vitaminer og mineraler
Muligheder

Kategorier

Beskrivelse
Spisevaner artikel

URL
https://mad-og-drikke.dk/mad-drinks-artikel/spisevaner/

Søgeord
spisevaner, nye, sunde, madvaner, fedme, højt, blodtryk, kulhydrater, vitaminer, mineraler, mad, information

Mad og Drikke - www.mad-og-drikke.dk

Du benytter en forældet browser til internettet, hvilket kan være farligt. Læs mere her